FRA åt helvete!

Det var kul tycker jag. Vad som också är lite komiskt är att man idag i SvD kunde läsa att FRA-chefen Ingvar Åkesson själv tar han avstånd från ett av argumenten för att införa signalspaningslagen, nämligen att kabelspaning skulle skydda svenska soldaters i Afghanistan.

"Argumentet har förts fram av bland andra försvarsminister Sten Tolgfors (m) och folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag. Men enligt FRA-chefen är sannolikheten liten för att afghanska talibaner skulle mejla om ett eventuellt attentat mot svenska trupper via en kabel där informationen kan snappas upp av FRA."

Jag kan ju tillägga att det skulle krävas att den afganske talibanen via Sverige mailade att de planerar att attackera svenska trupper. Troligt!

Jag tycker också att det skulle vara intressant att veta vad Europadomstolen skulle säga om saken.

I artikel 8 i Europakonventionen, som behandlar rätt till skydd för privat- och familjeliv, kan man läsa följande:

1. Var och en har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens.


2. Offentlig myndighet får inte ingripa i denna rättighet annat än med stöd av lag och om det i ett demokratiskt samhälle är nödvändigt med hänsyn till den nationella säkerheten, den allmänna säkerheten eller landets ekonomiska välstånd, till förebyggande av oordning eller brott, till skydd för hälsa eller moral eller till skydd för andra personers fri- och rättigheter.

För att inskränka någons konventionsskyddade rättighet krävs att inskränkningen fyller ett legitimt syfte samt är proportionerlig. Ett odefinierat terrorhot i form av mailande afganska talibaner har jag svårt att se som en godtagbar anledning för någon att smygläsa mina mail.

Det tragiska är att man inskränker folks rättigheter för att skydda demokratin. Det är ungefär som att ställa dörrarna till alla fängelser på vid gavel för att fångarna inte ska rymma. Rent semantiskt kanske man inte längre kan kalla det en "rymning", men fängelset som företeelse blir endast illusorisk.


Andra bloggar om: , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback