Budgetpropositionen

Jaha, då var det alltså dags för den nya regeringen att infria sina vallöften... Då ska vi se... Arbetsgivaravgiftern höjs från 32,28 % till 32,42 %, det femprocentiga grundavdraget, det s.k. företagsstödet slopas, nedsättningen av arbetsgivaravgifter och särskild löneskatt för nyanställda i enmansföretag slopas... Men förmögenhetsskatten bör enligt regeringen helt kunna avvecklas under mandatperioden.

Hehe, och jag myser i min soffa... Vore det inte för att jag är orolig för hur mycket klyftor som går att skapa under fyra år skulle jag färga min soffa röd, bara för att fira den blå smeten... Gick ni verkligen på den om "de nya moderaterna"..? Moahahahahaaaaaaaaa!

Men jag har i alla fall en fin röd lampa i fönstret.

Rättshistoria

Jag vet att jag tjatar, men rättshistoria är så himla ur-trist. Jag kan inte uppbåda något som helst intresse, hur mycket jag än försöker. Tentamen är utformad på så sätt att först ska den stackars studenten skriva en hemtentamen, och sedan ska den stackars studenten skriva en salstentamen.

Bedömningarna på dessa två skrivningar är helt utsatta för examinators godtycke, och som det verkar, dagshumör. På en direkt fråga påstods att det inte finns några riktlinjer för hemtentamen i romersk rätt. Efter förra tentamen struntade kursledningen i de lagstadgade tre (3) veckorna de har på sig för att meddela tentaresultat med motiveringen att det var så mycket att rätta. Synd!  Det kan aldrig vara examinationsformen det är fel på..? Nej, för att prata så att de förstår: Det är för mycket Olivecrona (teoretiker) och för lite Theorell (praktiker). Vad kursledningen verkar ha missat är att Olivecrona var anhängare av den historiska skolan och ansåg att juristen skulle ha en dubbel förståelse för rätten... (bla bla bla)

Jag själv skulle säga, lev som du lär! Det är svårt för mig som student att ta till mig undervisningen i juridik på ett bra sätt när hela juridicum står över lagen...

Nej, jag har fortfarande inte riktigt förstått meningen med den här kursen, och hur mycket jag än läser om vad dessa gamla gubbar ansåg om än det ena än det andra för, i vissa fall, flera hundra år sedan, så kommer jag aldrig att förstå det. Lärarna tjatar om att det handlar om rättsvetenskap och en förmåga att verkligen förstå rätten...

En lärare fick mig dock att se ljuset:
- "Det är bara dom som får dåligt som klagar på kursen. Dom som får AB klagar aldrig, och det skulle dom göra om kursen nu var så himla dålig." (Tror faktiskt att hon sa "så djävla dålig" men det ser så in i helvete illa ut att skriva det.)

Jag vill nog läsa kursen en gång till, bara så att jag också kan få chansen att utveckla denna djupgående analytiska förmåga och juridiska talang, denna logiska slutledningsförmåga som skulle få Einstein att framstå som Kalle Anka. Klagar inte dom som får AB? Men herregud, då tar jag genast tillbaka allt elakt jag har sagt om kursen...


Hört på sta'n - Extrema sporter

På 44:ans buss:

Kille 1: Kolla däruppe på skoltaket! Där står hon som brukar hoppa bungyjump utan gummisnodd!!
Kille 2: Va?! É re sant?

Hela bussen, inklusive jag själv, lutar sig diskret fram för att se bungyjump-damen.

Kille 1: Eh, jaa. Eller nästan... Hon röker i alla fall och det är typ samma sak.